tiistai 18. maaliskuuta 2014

Oven toisella puolella on maailma



Vaihtarina, isäntäperheenä sekä yhteyshenkilönä oleminen ja eläminen on tullut tutuksi meille vuosien varrella. Emilia ei ole käynyt yliopistoaikanaan vaihdossa, vaikka taitaa sekin olla vielä edessä... Katarina oli sen sijaan vuoden ahkerasti opiskelemassa yhdessä maailman ihanimmista ja monipuolisimmista kaupungeista eli Berliinissä. Postaus Berliinistä ehdottomasti tulossa!

Haluamme kuitenkin valaista teitä vaihdosta, jonka monet suorittavat lukioajalla, sillä meillä kummallakin on kokemusta siitä, tosin täysin eri suunnilta.



Emilia tapasi kesällä 2012 vaihtovuotensa yhteyshenkilön Henningin Hampurissa.

Emilia vaihtari ja yhteyshenkilö: Historiani vaihto-oppilasjärjestö AFS:n kanssa alkoi 2008, kun lähdin vaihtoon Saksaan Bremerhaveniin. Ihmiset, lähtekää vaihtoon! Tämä ei ole vinkki, vaan käsky. Oma vaihtokokemukseni oli positiivinen: perheelläni oli satoja lehmiä, kymmeniä hevosia ja sain yhtäkkiä kaksi murkkuikäistä pikkuveljeä. Leikin vuoden farmaria isolla tilalla, kun Suomessa siihen aikaan meillä Parkanossa oli vain neljä hevosta, eikä yhtäkään lehmää. Okei, en oikeasti heti innostunut farmariajatuksesta, vaan purskahdin itkuun luettuani vaihtopaikan sijainnin- toivuin melko nopeasti. Todellisuudessa oma vaihtoni opetti elämästä ja karsi turhan naiiviuden pois.

Heti vaihdon jälkeen en kokenut vaihto-oppilasvuottani kovin ihmeelliseksi seikaksi elämässäni, lähinnä mukavaksi lisäksi. Myöhemmin kuitenkin tajusin, kuinka  siistiä oli oikeasti viettää elämää ulkomailla jo niin nuorena (kyllä olen näköjään hidasälyinen) ja halusin mukaan AFS-järjestön toimintaan. Toisin sanoen tunne, kun saa itse tehdä jotain mahtavaa ja haluaa tarjota muille saman mahdollisuuden.

AFS- urani aloitin ihmisten haastattelulla, jotka halusivat Suomesta vaihtoon ulkomaille. Parasta kuitenkin on ollut, kun sain ’oman’ vaihtarin Kathin. Olen viralliselta titteliltäni Kathin yhteyshenkilö ja näemme noin kerran kuussa. Yleensä teemme jotain supereksoottista ja jännittävää, kuten käymme kahvilla tai leffassa.

Emilia ja Kathi Puistolassa. 


On ollut hauska kuulla, miten Kathi on kokenut vaihtonsa täällä ja totta kai sitä on tullut mietittyä, kuinka se omalla kohdalla sujui silloin vuosia sitten. Ei kommentteja.

Kuitenkin koko jutun pointti on se, että jos vaihtoon lähtö on juuri nyt mahdotonta (usko mua se ei ole!), hanki oma vaihtari! Tai ottaen monet lukijamme huomioon niin, hanki vaihtari vanhemmillesi. Mielestäni vaihtarin ottamista kannattaa markkinoida erityisesti heille, sillä uskon monen lukijoista muuttaneen pois kotoaan, jonne on yllättäen jäänyt ylimääräinen huone.

Katarinan ja Emilian niksipirkkassa tänään: Miksi haluat hankkia vanhemmillesi vaihtarin?

1 )   Todennäköisesti vanhempiesi kielitaito on ruostunut tai he sanovat osaavansa vain vähän englantia. Tämä ei todellakaan ole este! Olen noin 100% varma, että jos vaihtarin hankkii Aasian syrjäkyliltä hän osaa lähes yhtä paljon englantia kuin vanhempasi. Pantomiimi kunniaan!
2 )   Ei tarvitse matkustaa. Jos vanhempiesi työ vie aikaa ja he harmittelevat, että taas jää etelän hiekkarannat näkemättä, latino suoraan Etelä-Amerikasta tuo kummasti aurinkoa elämään.
3 )   Kokemus, kokemus, kokemus. Ikinä ei voi tietää, mitä elämällä on annettavana ellei anna sille mahdollisuutta.
4 )   Vanhemmat, jotka eivät osaa päästää irti lapsistaan saavat jatkettua vanhemmuuttaan vaihtamalla oman lapsen huolehtimisen vaihtariin. Kummasti saat vanhempien huomion pois omasta elämästäsi!
5 )    Jos kotona on vielä muita sisaruksia, niin HE joutuvat avaamaan suunsa ainakin aluksi jollakin muulla kielellä kuin sillä äidinkielellään. Eikö suomalaisissa kouluissa nimenomaan ongelmana ole kielenkäyttämisen puute. Kymppi enkussa paperilla on huonompi kuin seiskan enkku käytännössä. Kummalla pärjää paremmin jatkossa? Ja kenties yläasteiässä aloitettu saksa ei jääkkään alkeistasolle, kun perheeseen pamahtaa Albrecht aus Deutschland.
6 )   Kenties vahvistaa perhedynaamiikkaan, kun pitää vähän panostaa. Esimerkiksi saman päivällispöydän ääreen kokoontumiseen päivittäin? /turhat riidat saattavat käydä taistelematta, kun ei kehtaa karjua naama punaisena vaihtarin edessä.



Katarina ja hänen perheensä vaihtari Kelsy Venezuelasta 2008.

This post is about those people that have an impact on a exchange year, host families, contact persons and siblings. Exchange year is a great opportunity!

-Katarina&Emilia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti